×

Verwijzers

Huisartsen en andere zorgprofessionals in onze zorggebieden kunnen wij op verschillende manieren ondersteunen.

Bent u huisarts en wilt u uw patiënt aanmelden voor een eerstelijns verblijf (ELV) of crisisopname WLZ? Dan kunt u 24 uur per dag en 7 dagen in de week bellen met het Aanmeldportaal Tijdelijke Zorg Amstelland en Haarlemmermeer. Zo weet u direct of er in de regio voor uw patiënt een plek beschikbaar is.

Hoe werkt het?

  1. Bespreek met de patiënt/familie of er voorkeur is voor opname dichtbij huis of elders in de regio Amstelland en Haarlemmermeer.
  2. Zorg dat u de benodigde gegevens (waaronder het BSN-nummer) van de patiënt paraat heeft.
  3. Bel: (023) 555 60 04 (alléén voor huisartsen)
  4. Voer de postcode van het huisadres van de patiënt in. De telefoon schakelt automatisch door naar de medewerker die u verder kan helpen. Is de lijn bezet? Spreek uw naam en telefoonnummer in: wij bellen u zo spoedig mogelijk terug. 
  5. Tijdens het telefoongesprek verwerkt de medewerker van het Aanmeldportaal samen met u de aanmelding en voert een digitaal zorgtransferdossier in POINT in. 

Let op

Het kan voorkomen dat er in de regio geen plek vrij is.
Wij zetten ons intensief in om met u een oplossing te vinden. Ondertussen blijft u als huisarts verantwoordelijk voor de patiënt.
Tijdens kantooruren kunt u eventueel collegiaal overleggen met een Specialist Ouderengeneeskunde (SO). Buiten kantoortijden wordt door ons standaard een SO geraadpleegd.

Handig

Bekijk de plattegrond met de VVT-locaties die tijdelijke opnames binnen Amstelland en Haarlemmermeer verzorgen.

Download de beslisboom die u helpt bij het beoordelen of uw patiënt in aanmerking komt voor eerstelijns verblijf (ELV) of crisisopname (WLZ). 

Bepaal wat de beste passende tijdelijke zorgvorm voor uw patiënt is met behulp van de ‘Checklist en Afwegingsinstrument’ voor huisartsen. 

Het Aanmeldportaal Tijdelijke Zorg Amstelland en Haarlemmermeer is een gezamenlijk initiatief van Zorgcentrum Aelsmeer, Amstelring, Brentano, Cordaan, R.K. Stichting, Zorgcentra Meerlanden, Stichting PCSOH en Zonnehuisgroep Amstelland en de huisartsenorganisaties in Amstelland en Haarlemmermeer. 

Bent u huisarts en heeft u een kwetsbare oudere met een complexe zorgbehoefte? Heeft u behoefte aan de expertise van een specialist ouderengeneeskunde? Vraag een consult aan:

Samenwerking huisarts en SO

De huisarts is in de eerste lijn het eerste aanspreekpunt en verantwoordelijk voor de algemene medische zorg voor ouderen die thuis wonen, in een aanleunwoning of in een instelling zonder WLZ-behandeling. Soms is expertise van een specialist ouderengeneeskunde (SO) gewenst.

Onze specialisten ouderengeneeskunde worden ingeschakeld door de huisarts voor diagnostiek, advies en behandeling van verschillende problemen. Dit kan via telefonische consultatie, consult/ huisbezoek of tijdens een Gestructureerd Periodiek Overleg (GPO) in de huisartspraktijk. Tijdens een huisbezoek kijkt de SO samen met patiënt en naasten naar de klachten, medicatie en effect op het functioneren en de kwaliteit van leven. Vervolgens adviseert de arts de huisarts. Zo nodig is er overleg met andere hulpverleners voor afstemming. Onze artsen kunnen tijdelijk in medebehandeling komen.

Zorgdomein

Vanaf 1 februari 2021 zijn we vindbaar voor verwijzingen van huisartsen en andere externe behandelaars voor de specialist ouderengeneeskunde werkzaam in de eerstelijn. In ZorgDomein is relevante informatie voor de patiënt zichtbaar. U kunt als verwijzer de patiënt en/of vertegenwoordiger dus direct informatie verschaffen over het zorgtraject. 

Deze informatie staat ook vermeld op het formulier dat u aan de patiënt meegeeft of mailt. De patiënt is daardoor beter voorbereid op de eerste afspraak.

Vergoeding

De consulten van de SO worden vergoed vanuit de ziektekostenverzekering en vallen onder het eigen risico.

UPO

Wij zijn verbonden aan de Universitaire Praktijk Ouderen (UPO) van Amsterdam UMC. We zijn een opleidingspraktijk en leiden zowel huisartsen als specialisten ouderengeneeskunde op.

Zo'n 45 professionals vormen met elkaar Zonnehuis Behandelcentrum, onder andere specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten, paramedici, bewegingsagoog, (GZ)-psychologen, maatschappelijk werk, geestelijk verzorgers en creatief therapeuten.  

De teams zijn gespecialiseerd in geriatrische revalidatie, dementie, CVA en palliatieve zorg.

Om de best mogelijke zorg, behandeling en begeleiding te kunnen geven participeert en initieert Zonnehuis Behandelcentrum in (praktijk)onderzoek. Zorgmedewerkers en behandelaren voeren zelf regelmatig onderzoeken uit en we ontwikkelen nieuwe kennis en werkwijzen, organiseren externe bijeenkomsten om kennis te delen en de implementatie ervan in de praktijk te stimuleren.

Ter ondersteuning van de leer-en verbetercultuur heeft onze organisatie het Topcare predicaat voor geriatrische revalidatie en zijn we lid van het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het VUmc.

Samen met andere netwerken, kenniscentra, universiteiten, hogescholen en zorginstellingen vormen wij een netwerk waarin we onze kennis delen. 

Contact met het secretariaat van Zonnehuis Behandelcentrum zonnehuisbehandelcentrum@zhga.nl of 020 426 5378.

In Amsterdam-Zuid (Amstelveen) worden de aanmeldingen voor een casemanager sinds januari 2020 verstuurd naar Zorgbemiddeling en Advies van Zonnehuisgroep Amstelland. Zij zetten de aanvragen door naar de verschillende casemanagers.

Wachttijden voor casemanagement:
Voor de postcodes 1081, 1082 en 1083 is de wachttijd 8-12 weken en voor de postcodes 1058, 1059, 1071 t/m 1080 is het 6+ maanden.